Krimi korunk Magyarországában. Korunk hőseivel, kevésbé hősökkel, korunk tinijeivel, fiatal felnőttjeivel, elmosódó idősebb szereplőkkel. Talán tipikus figurák, talán nem..gazdag, de elhanyagolt gyerekek, elhanyagolt, és szegény gyerekek, olyanok, akiknek teher az élet, olyanok, akiknek buli az élet, olyanok, akiknek vágy és gyönyör az élet, olyanok, akiknek küzdés az élet. Öngyilkosságok a Fővárosban, amikről kiderül, hogy nem is öngyilkosságok, a főváros kicsi, a szálak összefutnak, a média és a rendőrség összetalálkozik, ekkor megnyílik egy új út a nyomozás számára..razzia az internet kávéházban, pszichológiai profil felállítása, a hakker mennybe menetele, egy rendőr sérülése, régi barátok feltűnése, akiknek közük van az ügyhöz, közben a gyilkos monológjai közbeékelve, szerelmek, és gyűlölködések, szex és hidegvér, szex és dráma, szex és vulgaritás, szex és féltékenység..és végül kb minden a helyére kerül…legalábbis a gyilkosságok módjára és elkövetőire fény derül..

Bevallom, előítélettel indultam az olvasásnak, mert divat Lakatos Leventét nem szeretni..igaz, divat szeretni is..így sok olyan hibáját észrevettem a könyvnek, amik felett egy másik könyv esetében esetleg elsiklottam volna..nem leszek rajongó, ez tény, de azért annyira nem volt rossz…kriminek elmegy, mert a cselekmény pereg, van benne feszültség, csavar, gonosz ember, lelki konfliktusok, életbeli konfliktusok, izgalom, lendület. Ám úgy éreztem ebben a sok csavarban néhol maga a szerző is elveszett. A karakterek sematikusak, vagy legalábbis ahhoz a lélektani mélységhez, amit a szerző próbált bemutatni, kevesek. A szerző pszichologizál, sőt az egész cselekményt erre építené fel, a lélek mélyében megbújó bűnös érzésekre, gyötrő démonokra, ám ezt inkább szépen leírja tárgyilagosan, és nem a szereplők hordozzák magukban. Jó ötlet volt, hogy több szereplő rálátásával ugráltatta az olvasó figyelmét, a végére sajnos felborult a dolog, és kapkodás lett belőle. Pedig a téma, az emberi lélek rejtelmei, az eredendő, gonoszság, és az azzal vívott belső harc hálás téma…és néha sikerült is érdekes felvetéseket megfogalmaznia. Zavartak azonban a hibák, a tárgyi tévedések ( párat idéztem), illetve az amúgy is elcsépelt hasonlatok, szófordulatok ismétlései. Kár volt. Igazából nem tudom eldönteni, kinek szólt a könyv, hiszen a „tinipicsák” számára szerintem túl sok, és túl direkt a szexuális tartalom, a fiatal felnőttek számára pedig túl sok benne a hiba, a stílusbaki, ami zavaró olvasás közben. Ugyanakkor bár számomra döbbenetes, de ugyanakkor el tudom képzelni, hogy valóban így is láthatják egymást a mai fiatal generáció tagjai, akik populációja csupa: „tinipicsából” és „hülye faszból” áll. A kivételek, az igazi emberi értékek ábrázolása túl direktre sikeredett ebben a regényben, úgy éreztem, kötelezően biggyesztett oda a szerző egy-egy kedves gesztust, baráti figyelmet, mert kellett. azért még egyszer megjegyzem: a témája, cselekménye egész jó, kriminek maga a témafelvetés jó, a kivitelezés azonban elvette azt az „alig tudom letenni, mert kíváncsi vagyok a csavarokra” érzést.

Kiadó: ULPIUS-HÁZ
Kiadás éve: 2011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása