Morci reggel korán ébred, a havat csodálja, de még sosem találkozott vele, kicsi fiú ő, és az előző években nem volt hó télen, így a csillagok hullásának gondolja. Ezzel a képpel indul a könyv, majd Morci Apukája segítségével a kisfiú megismerkedik a téllel, az évszakokkal, és ezzel együtt a változással, mely e mese kulcsfontosságú mozzanata. Apukájával együtt gondolkodnak a változás mibenlétéről, szükségszerűségéről, jó, illetve rossz voltáról, a természet körforgásáról, a változások elrendeltségéről, befolyásolhatóságáról. A változás jó, szükséges, Morci kérdései, kétségei válaszra találnak, az élet körforgása, a természet örökös változása biztosítja az életet, a rendet, a folyamatosságot.

Vannak olyan változások azonban, amik nem jók, rosszak, gonoszak, amik ellen az ember tehetetlen, s Morci apukája is nehezen érti meg, tudja elmagyarázni kisfiának a rossz változások értelmét, ha van egyáltalán.

Mindketten Morci édesanyjára gondolnak, a halálra, mely visszavonhatatlan változást hozott az életükbe, szomorúságot, fájdalmat, és rengeteg kérdést válaszok nélkül. Hová tűnik az élet a halott kismadárból, akit a kertben találtak, és hova tűnt Morci édesanyja, és ahol van, ott vajon emlékszik-e rájuk, vagy ez is változott, a szeretete is megváltozott? Esetleg vannak olyan dolgok, amik nem változnak, a kisfiú, és az Apuka szeretete az Anyuka iránt, ami a szívükben örökre megmarad, még ha az emlékek, képek néha elhalványodnak is az idő haladtával? Ahogyan a kismadárra is örökké emlékezni fog Morci, akit eltemettek, és egy szép gyermekrajz őrzi emlékét.

Szomorú könyv, komoly könyv, csodálatos könyv a változásról, és a gyászról, és arról, hogy akár felnőtt, akár gyerek az ember mindig vannak olyan kérdések, amikre nehéz megtalálni a választ, amiken együtt könnyebb gondolkodni.

Takács Mari rajzai felejthetetlenek lettek számomra, a történet lényegét pihekönnyű vonalakkal festi meg, ugyanúgy, ahogy a mesében megjelenik a változás, a rajzokat is a színek, formák változatossága jellemzi, az utolsó egyszerű, madarat ábrázoló gyermekrajz képe pedig az egész mese érzékeny összefoglalása.


 

Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ
Kiadás éve: 2011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása