bom.JPGA könyv fülszövege:

"Kalandozások a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában. Egy feltörekvő írónő és egy férfi prostituált bizarr munkakapcsolata. Hol a határvonal a túlfűtött szenvedély és az abnormalitás között? Élvezhető-e a megalázottság? Mi történik a felső tízezer asszonyaival a hotelszobák zárt ajtajai mögött? Az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal.

Az amerikai erotikus thrillerek erős idegzetű rajongói véres és buja regényt kapnak kézhez, modern mesét szexről és halálról – szigorúan 18 év feletti olvasóknak."


Az erotikus irodalom műfajában nem igazán vagyok otthon, így nincsen összehasonlítási alapom, más, hasonló kategóriájú könyvekkel. Ezt a könyvet is inkább lélektani krimiként olvastam, figyeltem, az erotikus vonulata is csak mint a szereplők lelkének, személyiségének vetülete fogott meg.

Két szálon fut a cselekmény, ezt tökéletesen jelzi a fejezetek tagolódása, külalakja, ami nagyban segítette élvezetessé tenni az olvasást. Van egy napló, és van egy, a napló köré épülő cselekmény, gyilkossággal, nyomozással, feszültséggel, és néhol túlzott pszichologizálással átitatva. A naplóból két ember személyiségének teljes bomlása bontakozik ki, (találó a könyv címe), ahogy az erotikában elmerülve, a szexualitást használva küzdenek egymással, és önmagukkal, saját démonjaikkal. Mert a mindenkiben jelen lévő démonok a könyv legfőbb szereplői számomra, akik, vagy amik olyan dolgokra kényszeríthetik "áldozatukat", amik tönkretehetik lelküket, megtépázhatják személyiségüket.

Lakatos Levente megint hálás témát választott, kallódó emberi lelkek, betegnek titulálható személyiségek, feszültségekkel teli, fordulatos, sodró lendületű cselekmény. Egyik főhőse pszichopata személyiségjegyekkel rendelkező férfi, és az ő karakterén keresztül mutatja meg az író a pszichopata ember jellemzőit, hol konkrétan megfogalmazva, hol a cselekvéseibe ágyazva. Sőt, párhuzamba állítva a másik cselekményszál szintén hasonló személyiségű, ám teljesen más életutat választó hősével. Ez a megoldás kifejezetten tetszett, ugyanakkor ami nagyon zavart, az a túlzott és néhol felesleges pszichologizálás. Szinte minden esetben magyarázta, értelmezte a szereplők cselekedeteit, gondolatait,mondatait, kapcsolatait. Emiatt sajnos gyakran nem tudott kikeveredni a mű egészén végigvonuló "barokk körmondatok" örvényéből, ami számomra nagyon megnehezítette az olvasást, hiszem a sodró történésekkel való együtt haladást ez gátolta, megtorpantotta, sokszor olyan volt, mintha valami szakkönyvszerűségbe keveredtem volna, ahol magyarázzák a pszichológiai folyamatok miértjét és hogyanját. 

A könyv stílusa emiatt nekem nehézkes volt, és zavaró is. A két külön szál külön stílust kívánt, hiszen más elbeszélő nézőpontját mutatta, ám ez a különválasztás nem mindig sikerült, gyakran a külső, írói ábrázolás is belegabalyodott a Szilviára jellemző túlzott értelmezés, pszichológizálás feleslegesen hosszú csapdájába. A szóhasználattal is ugyanezt éreztem, amit esetleg Szilvia személyiségének tudhattam be, az megjelent a másik elbeszélőnél is, így nem tudtam eldönteni, hogy melyek Szilvia személyiségéből fakadó jellemzői, mert egybemosódott a két szál stílusa. Az író előző könyvéhez hasonlóan itt is a karakterek kidolgozottsága illetve annak hiánya zavart. Itt a sok utólagos magyarázattal  igyekezett a szerző jellemezni a szereplőket, de maguk a karakterek nem hordozták saját személyiségjegyeiket. Nem voltak hitelesek, elvesztek a történet sodrásában, és a túlzott pszichológiai magyarázkodások közben. 

A mondatok szóhasználatával kapcsolatban is ezt éreztem, néhol az idegen eredetű szakszavak betuszkolása szintén megtörte a hangulatot, nem éreztem adekvátnak a használatukat ( sicc. :))) ) (pl.stresszor, origo, szenzitív, ami ráadásul többször is megjelent, zavaró ismétlésként, akárcsak a "laptop gyenge teljesítményű hangszórói" ) Eleve a barokk körmondatok miatt a regény egészére jellemző volt egyfajta finomkodó, értelmiségi stílus, ami lehetett volna akár csak Szilviáé, de sajnos átcsúszott a másik vonulatba, így belekeveredett a krimi sodró vonulatába, gyakran gátolva azt. Néhol a nem megfelelően megválasztott kifejezések is zavartak, pl: 

"Félrenézett, és mint általában ezúttal is mérlegelt. Van ráció a csillagjegyek jellemzéseiben. Florian a Mérleg jegyében született". 

Összességében azonban úgy gondolom, hogy a kiváló alapötletből egy érdekes, cselekményes, és gondolkodásra, a véleményekkel való vitatkozásra késztető könyv született. Sok méltányoló leírta az emberi lélek mélyén lakozó démonok jelentőségét, az erről való elmélkedés és önmegismerés fontosságát. Sok tétel kimondatott a könyvben, több szereplő szájából is, ami szintén erőssége a műnek, hiszen az olvasó kénytelen megvizsgálni magát, saját véleményét ezekkel kapcsolatban. ( démonok, Biblia, Nő - Férfi kapcsolat, szexualitás és személyiség, agresszió és szexualitás, félelmek és szorongások, elkendőzések - ezek említése is kicsit sok volt azért :) - gyermeki ártatlanság, múlt hatása jelenlegi életünkre, személyiségünkre.)

Nagyon köszönöm a szerzőnek, Lakatos Leventének, hogy elérhetővé tette számomra a könyvet, és megtisztelt bizalmával. 

lak1.jpg

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó

Kiadás éve: 2013

 

Bonnie Tyler május 29-én potsdami fellépése előtt meg is kapta a két díjat, amit az ESC Radio szavazós versenyén nyert

Itt a videó, ahol a díjról, eurovíziós versenyről, új albumáról mesél potsdami fellépése előtt, megfázva, szipogva ♥ 

Talán e kezdődő betegség miatt tűnt annyira fáradtnak, és picit erőtlennek a potsdami koncerten. Mielőbbi gyors gyógyulást, Bonnie !

 

 

 

Most találkoztam ezzel a videóval, és elképesztő, hogy Bonnie minden helyzetben mennyire profi, ugyanakkor emberi, még ha nehézséggel kerül szembe akkor is megőrzi derűjét, nem kapja fel a vizet, nem dühöng, hanem az adott szituációból hozza ki a legtöbbet, még akkor is, ha mások hibájából van a probléma. Itt az elején nem hallja a zenét, és csak próbálja énekelni a dalt megfelelően, de ebből is kihozza a maximumot, sőt a végén még azt is énekelve kéri, hogy a monitorokon menjen a zene. 

Mikor végre benyomják neki a zenét, na akkor ember legyen a talpán, aki képes lenne ilyen szuper előadást nyújtani, mint Ő.

Amúgy sokszor elgondolkodom, hogy honnan kaphatta ezt a lelki erőt, és emberi bölcsességet, amivel a világ és az emberek felé fordul, amivel az előadói tevékenységét végzi, szinte minden héten máshol lép fel, máshol ad interjút, évtizedek óta. Sokan csodálják és szeretik, fix rajongótábora ahova csak megy, követi, szinte szerelmi himnuszokat írnak hozzá ( egyet olvastam), ő mindenkire mosolyog, mindenkinek megadja a személyes találkozás, közös fotó élményét :)  Hogyan? és ugyanakkor..mégis mi az a szomorúság sokszor a szemében? Ebben a gyönyörű lélekben mi az a fájdalom, ami gyökeret vert? .....

582766_430947090288909_1891141476_n.jpg(kép forrása: Bonnie Tyler Hungarian Fan Site-facebook, ami a  http://www.bonnietyler.gportal.hu/ , Bonnie Tyler magyar rajongói oldalának hivatalos Facebook oldala.)

486808_10201140497343594_1865254610_n.jpg
Az ESC után Bonnie Tyler Franciaországba utazott, ahol új albumának promóciója mellett rengeteg interjúban, és Tv felvételen vett részt.

Számomra a legkedvesebb, és leginkább szívhez szóló beszélgetését mutatom most meg, ahol igazán emberi, és őszinteségével megint elvarázsolt.


Tantine du 300513 Bonnie Tyler by telesud

Ezen a remek rajongói oldalon minden további információ fellelhető. A rajongói oldal facebook elérhetősége:

https://www.facebook.com/TheQueenBonnieTyler

Az ESC Radio szavazásos versenyén, mind a Legjobb Dal, mind a legjobb Női Előadó kategóriájában Bonnie Tyler nyert az idén., nagy százalékos fölénnyel.( Szavazni a 2013-as Eurovíziós Dalverseny döntőseire lehetett). 

Gratulálok 

11552_494549263926599_820551784_n.png