Egy fiú útkeresése egy bandába sodorja, ahol annyira nem jó lenni, de valahova kell tartozni, a banda meggyőződése nem annyira az övé, annál inkább a düh, ami a tagokban a leginkább közös. Emberek emberek ellen, bandák bandák ellen…Őslakosok a betolakodók ellen, korunk Franciaországában. Azután egy nagy bevetés, amiből hősünk kimarad, mert Alzheimer-kórban szenvedő nagymamájáért siet a pályaudvarra, aki megszökött a kórházból..És innen indul el a kamasz fiú valódi útkeresése, múltjával, családjával, édesapja tragikus tettével , és saját dühével, saját érzéseivel való szembenézése. Az út során, mert nem állnak meg a pályaudvaron, találkoznak bevándorlókkal, akikkel együtt menekülnek, mindenki saját okán, és ez az élethelyzet hozza el Frederic számára a kötelező meghasonlást eddigi hitével, a bandáját összetartó nézetekkel…

Tanmese…számomra néhol kilógott a lóláb..Fiatalabbaknak szerintem mindenképpen érdemes elolvasni, ám nem hiszem, hogy mindenkit meggyőzne. Szájbarágós stílus, néha zavart csak, illetve nem tetszettek az álmok. Filmszerűen írt rövid fejezetek, és míg a könyv egy drámát jelenít meg, addig az álmok egy thriller, horror film hangulatát hozzák…engem zavart ez a váltás. A szereplők is tankarakterek, ami ebben a könyvben nem volt baj számomra…főként az arra való törekvést éreztem, hogy minden különböző élethelyzet, múlt, és sors ellenére, a hasonlóságot, sőt az egyezést mutassa be az író. Amivel azért lehetne vitatkozni…Összességében fontos, jelen lévő probléma felvetése, és kibontakoztatása a könyv, nem kínál kollektív megoldást, egyéni fejlődéstörténetet mutat be, főként a főhősét, a többi szereplő jövője nyitott maradt…Emellett érdekes nézőpontokat mutat meg a témával kapcsolatban, amin nagyon érdemes elgondolkodni, továbbgondolni, beszélgetni róla, saját tapasztalatokat keresni..Pl: Vajon tényleg mindent a düh, az elkeseredés, érzelmeink érthetetlen kuszasága mozgat? Minden gyűlölet fel nem dolgozott düh, lenyomott, meg nem oldott érzelmi vihar eredménye? Mi a megoldás a bevándorlók, lakosok munkaerő piaci értékének különbözőségére? Most, hogy ezt az értékelést írom, emelek is egy csillagot, mert most érzem csak, mennyit adott nekem ez a könyv.. :) Egyszerre játszódik bent, a lélekben, és kint a kegyetlen életben….vagy a lélek kegyetlen, és ezért látszódik az élet kegyetlennek?

Kiadó: MÓRA KIADÓ
Kiadás éve: 2011
Fordító: Pacskovszky Zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása