Mai napon a könyvtárban összegyűjtöttem pár gyerekkönyvet, képeset, mesét, gyorsan olvashatót, leültem egy asztalhoz és olvastam, gyönyörködtem, álmodoztam.

 

Boldizsár Ildikó: Királylány születik

 

Minden kislány születésekor égi királylányok áldása száll rá, hiszen minden kislány egy királylány, olyan ajándékokkal, amiket egész életében magával vihet, amitől igazi, jó, és szép emberré válik, kívül, belül. Ezeket az ajándékokat sosem szabad elfelednie, az élet minden területén segítségére lehetnek, könnyíthetik útját. Saját maguk és mások örömére. Remek rajzokkal, (Szegedi Katalin illusztrációi), igazi tündérvilágot idéző hangulattal ismerheti meg minden kislány a természet szépségét, harmóniáját önmagával. Kislányként nagyon jól éreztem volna magam olvasásakor, akkor még talán elhittem volna, hogy én is egy királylány vagyok, és talán másként néznék magamra most. 

 

 

Kiadó:NAPHEGY KIADÓ

Kiadás éve: 2009

 

Karma Wilson - Jane Chapman: Medve ébren marad

 

A téli álmot alvó medvét barátai felébresztik, hiszen itt a karácsony., amit természetesen medvénél ünnepel az egész csapat. Fenyőfaválasztás, karácsonyfa díszítés, sütés-főzés,készülődés, és medve ébren marad. Ünnepi vacsora, harisnyák kikészítése, közös dalolás, és Medve még mindig ébren marad. A barátok elpillednek, alszanak, de medve ébren marad, és meglepetéseket készít minden kis barátjának. Karácsony reggel mindenki nagy örömmel veszi észre, hogy meglátogatta őket a Mikulás, senkinek sem üres a harisnyája, és medve még mindig ébren van. Vidámság, ajándékok, Medve egy szép, puha takarót kapott, befészkeli magát alá, és Medve elalszik, boldog, kellemes téli álmot álmodni.

Nagyon szeretem ezt a könyvet, kedves, gyönyörű rajzaival,sugárzó szeretetével,medve tappancsa külön kedvenc.

Kiadó:MÓRA KIADÓ

Kiadás éve:2007

Fordító:N. Kiss Zsuzsa

 

Béatrix Delarue: Vilma levese (Horváth Mónika illusztrációival)

 

Vilma kedves, aranyos kislány, aki könnyedén veszi az életet, és mindenből mesét, varázslatot farag a fantáziája segítségével, így válik az ebédre való leves igazi finom ínyencséggé, mely mindent tartalmaz, amit a kislány képzelete megkíván, így lesz születésnapi ruhája igazi királylányruha, a szivárvány ezer színével, kagylók, virágok, levelek díszével. Vilma világa szép, hiszen ő is mindenben a szépet, a neki tetszőt találja meg.

A könyv illusztrációi is színesek, szállóan könnyűek, mint a kislány képzelete, a tenger hullámzása.

Kiadó:POZSONYI PAGONY

Kiadás éve:2011

 

Rofusz Kinga: Samu és egy esős nap

 

Samu a lógó fülű nyuszigyerek nem mehet ki játszani, hiszen esik az eső. Otthon azonban nincs igazán mit csinálni, ha a nyúl húgocskája mindig az ő játékát akarja, ha az apukája fontos meccset néz a TV-ben, ha az anyukája újságot olvas..de Samu nem adja fel, és lesz a végén újságpapírból csónak, amiket apukájával együtt úsztat az utcára hullott esővízben. Kedves, egyszerű, minden gyerek számára ismerős történet, remek, erős színekkel megrajzolt képekkel illusztrálva, illetve, remek, erős színvilágú képek mesei aláfestéssel.

Kiadó:CSODACERUZA

Kiadás éve:2011

 

Szegedi Katalin: Lenka

 

Lenka magányos kislány, hiszen olyan, mint a telihold volt, mikor ő született,ami az ő megfogalmazásában, annyit tesz, hogy "dagi". Így általában otthon ül, és rajzol, sokat, szépet. Egy gyönyörű őszi napon anyukája azonban kizavarja a levegőre, a napsütésbe, és a magányos kislány játszótársakat keres. Sokan elzavarják, az ugróiskolázó lányok, a focizó fiúk, a karikával játszók, ő folytatja a rajzolást, az aszfalton a talált krétákkal elmélyülten alkot, mikor egy rolleres kisfiú nemcsak megcsodálja rajzait, hanem hívja is játszani, rollereznek, szaladnak, ám az eső elered, elmossa az aszfaltrajzokat, hazakergeti a barátokat, de a kezdődő barátságot nem moshatja el. Egyszerűen, ugyanakkor híven megfogalmazott mese a kirekesztettségről, magányról, szomorúságról, elfogadásról, barátságról.

Illusztrációi egyenértékűek a mesével, külön életük van, több rétegük, vegyes technikával készült, erős színekben pompázó rajzok, hol erős kontúrokkal, hol észrevétlen átmenetekkel. Minden egyes rajz tele van külön felfedezni valókkal, nekem leginkább a kutyus tűnt fel, aki lepisili a "kutyát sétáltatni tilos" táblát.

 

 

Kiadó:CSIMOTA KÖNYVKIADÓ

Kiadás éve:2010

 

Carla Schneider - Claudia Carls: Cinege Mici meséje

 

"Laposföld birodalmának udvari bolondja nyugdíjba vonul, ezért a király az utódját keresi. Boglya Boldi szerint az ő tarsolya rejti a legmókásabb szóvicceket. Piros Vilmos díszes csörgőbotjával szeretné szórakoztatni őfelségét. És s ott van Cinege Mici is, aki lány létére szívesen kipróbálná magát udvari bolondként. Ezért a fogcsikorgató télben hét szoknyát húz magára, a fejére dunnát csavar, és a befagyott folyó jegén serpenyőből készült korcsolyacipőben siklik a kastélyig. Mindhárom udvaribolond-jelölt a kastélyban maradhat, hogy őfelsége próbára tegye őket. Sőt elkísérhetik a királyt egy szánkirándulásra is, amelyen Cinege Mici menti meg mindannyiuk életét."( Részlet a könyv fülszövegéből). Cinege Mici nem direkt vicces, ő az udvari életre volt kíváncsi , a palotára. A király megkedvelte, és miért ne lehetne egy lányból udvari bolond, bár eddig sosem volt, de "Mindig kell, hogy legyen egy legelső", vallja a király, így Mici is esélyes az udvari bolond címre. A tél elmúlik, a három jelölt közül a király Micit választja, akár feleségnek is, de a lány visszautasítja az ajánlatot, persze nem örökre, csak amíg kiderül, hogy a király valóban nem csak udvari bolondot keres benne. Kortalan mese a női-férfi szerepvállalásokról, és azok folyamatos, és elfogadandó változásáról.

Az illusztrációk nagyon tetszettek, rengeteg szín, kicsit Bruegel képeihez hajazó karakterek, történelmi korokat sugalmazó rajzok, amit néha megtör egy-egy ember másfajta ábrázolása ( modern szemüvegkeret). Hangulatos, érdekes képek, s ahogy a mesében, ezekben sincs helye a sztereotípiáknak.

Kiadó:MANÓ KÖNYVEK

Kiadás éve:2011

Fordító:Orosz Anett

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása