A 18 éves Julie érettségi vizsgája utáni időszakban emlékezik, és egy-egy epizód megragadja, és részletesen elmeséli. Nemcsak az emlékeiben, a jelenben is peregnek az események, melyek újabb emlékeket hívnak elő benne, melyeket elmesélve újraél, kicsit átértelmez, mindenesetre megosztja az olvasóval. Főként lány dolgok ezek, a kiskamasz, és kamaszkor történései, mint az első buli, az első igazi barátság, az első szerelem, az első flörtök..és minden olyan első, amire érdemes visszaemlékezni, ami kihat a jelenre, és azokra a reakciókra, ahogyan a jelen eseményeit érzékeli. 18 évesen átértékeli akkori döntéseit, felülvizsgálja kamasz önmagát, akkori barátságait, vágyait, döntéseit.

Alapvetően jó könyvnek tartom, szerettem olvasni, valószínűleg a korom miatt a jelen eseményei jobban lekötöttek, mint egy-egy múltbeli utazás. Néhol zavart, hogy a felállított fejezetrend ( jelen eseményei, majd a múlt felidézése) megtört, illetve a főhőssel nem igen tudtam azonosulni. Nemcsak az életkor miatt, hanem a főszereplő habitusa is okozta ezt, Ő sokkal energikusabb, bevállalósabb, izgágább, mint én voltam, vagyok. Ugyanakkor az is érezhető, hogy más országban, más szokások, és környezeti tényezők között játszódik a történet, ezt a távolságot nem tudtam képzeletben áthidalni. Kamaszként olvasva sokat adott volna a könyv, talán könnyebb lett volna az azonosulás is, ugyanakkor szerintem egy mai kamasz lánnyal is érdemes elbeszélgetni a regény kapcsán, abszolút ideális ahhoz, hogy az egyes epizódokat megbeszélve, azok kapcsán kérdezgetve közelebb hozza a kamaszt a szülőkhöz, barátokhoz, önmagához. Néhol olyan érzéseket fogalmaz meg, mélyen, amihez tapasztalat kell, egy tini olvasatában nem biztos, hogy átjön a lényeg, még felnőtt fejjel is jól esett egyes esetek kapcsán felmerült kérdéseimet megbeszélnem valakivel.

Sok kényes kérdést olyan tálalásban ad az olvasónak, ami divatos most, könnyed stílusú, de érdemes odafigyelni azok körüljárására. Pont azért érdekes, és rágcsálnivaló könyv, mert nincs benne egy kiemelten fontos drámai esemény, mely köré az egész cselekmény épül, itt a történések szinte egyenrangúak, mindegyik önmagában is érdekes, és elgondolkodtató. Látszólagos átlagos lány, átlagos problémákkal, érzésekkel, tapasztalatokkal, de fontos, hogy ezt az átlagosságot mindenki egyénien éli meg, ugyanakkor a helyzetek hasonlósága, a lány-lét mérföldkövei ebben a regényben sok kamasz lány számára segítséget jelenthetnek, megnyugtatólag hathatnak.

A könyv látszólag könnyed stílusa, pergő eseményei, karakterei megfogtak, rövid idő alatt elolvastam, és hosszú ideig gondolkozom rajta.

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Kiadás éve: 2011
Fordító: Burján Mónika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása