Margó a nyári szünetben titkos helyén, kis kunyhójában levelet ír távol lévő édesapjának. Egyet, azután egyre többet..és ahogy az idő telik, a levelek úgy telnek meg egyre fontosabb tartalmakkal, úgy lesznek egyre komolyabbak, egyre mélyebbek…Egy kislány mutatja meg , hogyan látja édesanyja szomorúságát, a nagyszülők viselkedését, segítő szándékát, a környezetet, a többi embert. Beköszönt az első igazi barátság, majd szerelem, az ezzel járó vívódások, lelki viharok., az első csók, az elszakadás, ami ugyanakkor az újra találkozás ígéretét is hordozza. Ezek az események segítik a kislányt, hogy ki tudja mondani, el tudja fogadni édesapja halálát, és az életet nélküle.

A könyv grafikája is ezt a folyamatot támasztja alá, egyre részletesebb, színesebb rajzok az Apuka alakja egyre tisztábban kivehető, arctalan ugyan, de jelenlévő örökre, ahogyan a kislány szívében is örökre él tovább. Ahol Margó van, Ő is ott van, hiszen lánya a szívében magával viszi immár mindenhová..

Komoly könyv nem csak gyerekeknek valami olyasmiről, hogy akit elveszítettünk, az, a szeretetünk által tovább él bennünk, együtt halad velünk az életünk útján, visszük magunkkal, bárhova is jutunk, bárkivel is találkozunk. A könyv olvasásakor nekem is eszembe jutott az Apukám, én mit mesélnék el neki, mit írnék le neki levélben…ahogyan ezt a könyvben a kislány is teszi…jól tudja, hogy nem kellene leírni feltétlenül, hiszen Apukája mindenhol ott van, de Neki is fontos, hogy meséljen, hogy ezzel mintegy hidat képezzen a lét és a már nem lét közé..Igazi kislány élete legfontosabb eseményeit, gondolatait írja le, a család többi tagjának állapotáról, érzelmeiről tudósít, szinte nyugtatja az Apukát, hogy a család együtt van, összetart…még ő is reménykedik..ahogy íródnak a levelek, és halad előre az idő..csúnya szó ide, de úgy halad előre a gyászmunka is..míg ki tudja mondani, el tudja fogadni, hogy az apukája meghalt…ritkulnak a levelek is..beköszönt az első szerelem, melynek kezdeti szakaszát az Apuka még mindennapos levelekből követheti nyomon, és később is, ha másról már nem is kap írásbeli beszámolót, ennek a fontos eseménynek fordulatait olvashatja…

Kiadó: CSIMOTA KÖNYVKIADÓ
Kiadás éve: 2009
Fordító: Tóth Krisztina

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása